Waarvoor ben ik geroepen?

Degenen die naar Zijn voornemen geroepen zijn, weten niet altijd woman-sand-water-seawaarvoor ze nou precies geroepen zijn. Ze zijn op zoek naar ‘Gods plan voor hun leven’. Dat kan veel stress opleveren en omdat ik een groot voorstander ben van een ontspannen christendom, geeft ik je 3 dingen waartoe iedere christen geroepen is en 3 vragen die je helpen je persoonlijke roeping te ontdekken.

Maar eerst wil ik het even hebben over de roeping die de hele mensheid deelt.

Sinds ‘het fiasco met de appel’ roept God naar ieder mens: ‘Waar ben je’. We hebben God de rug toegekeerd, maar Hij roept ons om Hem aan te kijken. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik daaraan denk, dan weet ik dat ik gigantisch door de mand val. Hij kijkt recht in je ziel, niks blijft verborgen. Als je Hem aankijkt, dan ben je compleet aan Zijn genade overgeleverd.

Wat denk je dat Hij doen zal? Bliksemt Hij je naar de hel? Nee, Hij geeft een feestje, want het kind dat zoek was, is weer gevonden! Je hebt naar die roep van God geluisterd en bent gekomen. Jezus strekt Zijn armen naar je uit en zegt: “Dit heb Ik mogelijk gemaakt, laten we samen eten, jij en Ik. Voor brood en wijn heb ik al gezorgd. Ik beloof je dat ik je nooit alleen zal laten, Ik zal er altijd voor je zijn; voortaan trekken we samen op. Alles wat van Mij is, is van jou, wil je alles wat van jou is met Mij delen?”

In dit licht is de roeping van iedere christen heel logisch:

  1. Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf. God heeft jou het leven geven toen je geboren werd en weer toen je Hem in de ogen keek. Je naasten, de mensen in je omgeving en de mensen die dicht bij je staan, zijn net als jij kostbaar voor God. Jezus heeft Zijn leven voor hen over gehad.

  1. Ga uit en maak mensen tot leerlingen van Jezus. Wat jij hebt gekregen, is voor iedereen weggelegd, alleen weten de meesten dat niet. Jij mag ze dat vertellen.

  1. Doe de goede werken die God voor je heeft voorbereid. Je bent gemaakt naar Gods beeld en Zijn gelijkenis. Jezus heeft laten zien wie God is: liefdevol en barmhartig. Zo mag jij ook zijn, God geeft je daar alle gelegenheid voor.

De beantwoording van de volgende drie vragen geven je een goede aanwijzing voor je persoonlijke roeping:

  1. Waar ben je goed in?

  2. Wat doe je graag?

  3. Hoe kan je andere mensen daarmee van dienst zijn?

Wat zou jij doen als je een plan voor het leven van je kinderen kon maken en je kon kiezen welke eigenschappen en talenten ze meekregen? Je zou zorgen dat de talenten zouden aansluiten bij je plan, toch? God kende je al voor je geboorte. Als Hij een speciaal plan met je leven heeft, dan heeft Hij je ook de benodigde eigenschappen gegeven.

Je hoeft niet bang te zijn dat je de roeping op je leven mist. God is prima in staat om duidelijk te maken wat Hij wil. Maar meestal ligt je roeping zo in het verlengde van wie jij bent, dat je het niet eens als een roeping ervaart. Dit doe jij gewoon. Je beroepskeuze of je woonplaats zijn meestal niet echt belangrijk voor je roeping. God komt in jou in jouw omgeving. Je kunt iets betekenen voor je collega’s, je buren, je familie. Misschien ben jij degene met het geduld, met de positieve instelling, de humor of de empathie die verschil maakt in een situatie. Misschien kan jij iets delen van je tijd, je geld, je handigheid of je kennis. We zijn niet allemaal Abraham, Mozes, Petrus of Paulus. In de duizenden jaren die de bijbel beslaat steken een paar mensen met kop en schouders boven de rest uit. Die rest deed gewoon wat zijn hand vond om te doen. De kans is heel groot dat jij tot de ‘rest’ behoort. Geniet daarvan!

Comments