Waar is God?

In de getekende zoekboeken ‘waar is Wally’, moet je tussen de veelheid van gebeurtenissen, een mannetje in een rood-witgestreepte trui zoeken. Ik heb thuis een variant op dit boek dat heet ‘Waar is Jezus’. In allerlei tekeningen met bijbelse scenario’s zit ergens Jezus verstopt. Het is voor kinderen en volwassenen erg leuk om alle details van die tekeningen te bekijken en te ontdekken waar Jezus, of waar Wally is. Al zoekende ontvouwen zich allemaal kleine en grote verhalen die niets met de hoofdpersoon te maken hebben, maar die zich toevallig op dezelfde bladzijde afspelen.

Het leven lijkt soms op een bladzijde uit zo’n zoekboek en de vraag is dan ‘Waar is God’. God heeft geen rood-wit gestreepte muts en ook geen lang haar en blote voeten in sandalen, God is Geest en dat maakt het zoeken erg lastig.

God is ‘alomtegenwoordig’, Hij is altijd overal. Net als in die zoekboeken is God altijd op dezelfde pagina als jij bent. Maar waar precies?

Hoe vind je Iemand die je niet kan zien? Geest is ‘ruach’ in het Hebreeuws en dat kan je ook vertalen met wind. Wind is net als geest iets wat je niet ziet, maar iedereen zal je kunnen vertellen of er wind is. Als er wind is, dan zie je namelijk iets gebeuren. Als je dus iets zoekt wat je niet kunt zien, moet je kijken naar wat er beweegt.

Net als in de zoekboeken is er op jouw pagina een heleboel wat beweegt, maar niet alles heeft direct te maken met God. Je moet dus iets meer weten over wat voor soort beweging God veroorzaakt om te weten of een beweging met Hem in verband staat of niet.

De bijbel staat vol met verhalen waaruit je kunt leren hoe God beweegt, maar Hij beweegt iedere keer anders. Kijk alleen al naar de manieren waarop Jezus blinden geneest. Het is haast onmogelijk om een format met voorwaarden of kenmerken te maken op grond waarvan je kunt beoordelen of het God is die beweegt.

De Schriftgeleerden, de bijbelexperts uit de tijd van Jezus, waren ervan overtuigd dat Jezus niet de Messias kon zijn omdat Hij zich volgens hun criteria niet aan de wet hield. Als deze geleerde mensen zich zo gigantisch konden vergissen omdat hun parameters niet klopten, hoe kunnen wij er dan zeker van zijn dat wij het wel herkennen als God beweegt?

Vorige week was ik God een beetje kwijt. De gebeurtenissen klopten niet, waren overweldigend en ik kon Hem niet vinden. Ik wist dat Hij op dezelfde pagina was als ik, maar ik miste Zijn nabijheid. Ik weet dat Psalm 23 klopt; in een donker dal word ik geleid en beschermd en ik mag weten dat ik er doorheen kom – aan de andere kant is het zelfs feest, maar ik wil eigenlijk op dat moment de armen van de Herder voelen. Daar heb ik dan behoefte aan, niet aan de wetenschap dat het maar even duurt.

En dan komt er een vriendin naar je toe en ze vraagt hoe het gaat en je zegt “het is wel eens beter gegaan, lang verhaal”, waarop ze je omhelst en je samen een potje staat te janken.

Daar was God!

Als God in jou is, is Hij ook in die ander!

Als je Zijn liefde, barmhartigheid, troost, nabijheid of genade zoekt, zal je die altijd vinden. Misschien niet op de manier waarop je dat had bedacht, maar er zal iets gaan bewegen. En aan wat er daarna gebeurt merk je dat het God was die naar je toe is gekomen.

Comments