Vasten

Vasten is aan een come-back bezig in de protestante richting, in de Rooms Katholieke kerk is het altijd een onderdeel van de traditie gebleven. Er is bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor de lijdenstijd, de 40 dagen voor Pasen. Mensen hebben de behoefte om daar een invulling aan te geven en vasten is daar vaak onderdeel van.

In het Oude Testament wordt vasten vooral verbonden aan rouw en verootmoediging. Door het vasten zou God naar zijn volk omzien en hun gebeden verhoren.

De discipelen van Jezus vastten niet op de gebruikelijke dag van de week, ‘omdat de bruidegom bij hen is’ (Marcus 2:18-20). Jezus zegt dat ze wel zullen vasten als Hij weggenomen is. Hij legt ook het verband tussen geloof en bidden en vasten bij de (mislukte) poging van de discipelen om iemand te genezen door bevrijding (Matteüs 17:14-21)

In Handelingen wordt nog een paar keer melding gemaakt van bidden en vasten rondom de aanstelling van zendelingen en oudsten (13:2,3; 14:23) en daarna komt het in het Nieuwe Testament niet meer ter sprake.

Ook al bestaat vasten als gewoonte nog niet zo erg lang in mijn omgeving, ik heb al de nodige labels langs zien komen:

Labels

  • Als je een gebedsverhoring wilt, dan moet je vasten, want zo laat je zien dat je het echt meent.

  • Vasten verleent kracht aan je gebed

  • Door te vasten kun je Gods stem beter verstaan

  • Als je vast hoef je niet te koken en te eten en die tijd kun je gebruiken voor God

  • Je kunt ook vasten van sociale media of TV kijken

  • Hoe langer je vast, hoe beter, 3 dagen is wel het minimum

Hoe je er ook tegenaan kunt kijken

Vasten is geen hongerstaking om een gebedsverhoring af te dwingen. Het is ook niet alleen niet eten en de rest gaat gewoon door als gebruikelijk. Daar heeft Jesaja namens God iets over te zeggen en dat is niet fraai (Jesaja 58).

Elke keer wanneer er een vastenperiode in de kerk wordt afgekondigd, vraag ik me af wat het nut is en waarom ik mee zou doen, want ik ben niet zo’n fan van vasten. Eigenlijk geloof ik dat we niet meer hoeven vasten omdat ik vind dat de Bruidegom bij ons is. We hoeven ons ook niet meer te verootmoedigen voor onze zonden, want die zijn vergeven, hoewel het wel goed is om af en toe stil te staan bij je eigen onvolmaaktheid en de genade die je nodig hebt. Ik heb ook niet het idee dat God pas na drie dagen vasten iets openbaart, wat Hij anders voor je verborgen zou houden, hoewel ik het een mooie gedachte vind om een bepaalde periode exclusief de tijd te nemen voor God.

Vaak wordt er drie dagen in het begin van het (kerkelijke) jaar gevast. Er is dan ‘s avonds een samenkomst om te bidden en uit te wisselen hoe het gaat. Iedere keer doe ik toch maar weer mee, hoewel half, want ik drink thee en eet avondeten. Verder doe ik gewoon mijn ding en ben chagrijnig omdat ik niet mag eten. Het is wel zo dat iedere keer dat ik bij de koelkast in de buurt kom, ik aan God moet denken en tussendoor ook, omdat ik me gewoon niet lekker voel. En omdat ik het toch wel een beetje als drukmiddel gebruik richting God vraag ik alleen maar om dingen. Kortom mijn vasten zijn niet bepaald heilig, ik gedraag me eerder als een mokkend kind.

Maar ondanks dat ik mij niet verootmoedig, en al helemaal niet rouw over mijn beroerde gedrag, heb ik het idee dat God met een glimlach naar mijn gestumper kijkt, me na die drie dagen een aai over mijn bolletje geeft en een lolly als troost. Want er gebeurt altijd iets moois. En dus doe ik de volgende keer maar weer mee.

Voor mij zit namelijk het grootste probleem in het ‘moeten’ en ‘ik mag niet’. En door mee te vasten negeer ik dat en doe ik drie dagen iets waarvan ik het nut niet inzie. De eerste dag met frisse tegenzin, de tweede dag gaat het al beter en de derde dag krijg ik er vaak wel lol in. En om de een of andere reden, levert dat altijd iets op, ook al lijkt mijn manier van vasten toch wel wat op dat in Jesaja 58.

Moraal van dit verhaal? Geen idee…

Heb je behoefte om je te bezinnen in de 40-dagentijd? Die begint vandaag, op Aswoensdag.

Dit zijn de 7 beste initiatieven op een rijtje

http://www.lazarusmagazine.nl/2017/02/meedoen-40-dagentijd-leuke-initiatieven-op-rijtje/

Comments