Is er een relatie tussen de stem van God verstaan en een succesvol leven?

godsstemverstaan“Als je leven succesvol is, als je succesvol bent in je werk, je relaties, je financiën, je sport, dan ben je gelukkig. Wel of niet succesvol zijn, heb je zelf in de hand. Als je niet succesvol bent, dan doe je iets verkeerd, het ligt aan jezelf.” Dit is de boodschap van de huidige tijdgeest en die heeft ook een kerkelijke variant: “God wil dat je succesvol bent in je leven, dat het je goed gaat, Hij wil je zegenen”. En daaruit wordt helaas te vaak de conclusie getrokken dat, als je niet (zichtbaar) gezegend wordt, dan doe je iets verkeerd.

We zijn bang dat we missen wat God wil doen in ons leven. Stel dat we Hem niet goed horen en we daardoor een kans missen? Misschien wordt ons leven dan niet zo succesvol als het had kunnen zijn. Daarom willen we van God weten wat de beste opleiding is, de beste woonplaats en de beste levenspartner, in welk beroep en in welke bediening we onze talenten het beste kunnen inzetten, aan welke projecten we het beste ons geld kunnen geven en welke stappen we moeten zetten om geestelijk te groeien. Hoe kan ik van mijn leven een succes maken, zodat anderen kunnen zien dat God goed is en goed doet?

Dat verstikkende gevoel, dat gevoel van urgentie, dat gevoel dat je misschien niet in staat zult zijn om te doen wat God van je verwacht omdat je Zijn vraagt gemist hebt en dat daardoor misschien iemand niet gered is die anders God had kunnen leren kennen, dat is niet van God.

Paulus verzuchtte het al: “dwaze Galaten, wie heeft jullie betoverd? Waarom hebben jullie je weer een slavenjuk laten opleggen? Je bent begonnen in de Geest en eindig je nu in het vlees?”

God wil je juist bevrijden uit die prestatiemaatschappij en je in Zijn rust brengen. (Hebr. 4:10) Hij wil met je wandelen in de avond koelte. Hij wil met je praten over jou, over je vragen, je twijfels, je hoogte- en je dieptepunten. Hij wil van je weten wat je van Hem vindt en of er nog dingen zijn die Hij voor je doen kan. Hij wil je vertellen wat Hij van jou vindt, hoe blij Hij is met jou en hoeveel Hij van je houdt.

Gods stem is vaker een ervaren in je buik, een weten in je hart of een gedachte in je hoofd, dan een hoorbare stem in je oren. Gods aanwezigheid brengt een diepe vrede met zich mee, een gevoel dat het goed is, los van wat er aan de hand is. Het geeft ontspanning en vervulling, dankbaarheid en vreugde. Dit wil niet zeggen dat je permanent gelukkig bent of geen problemen hebt. Het leven blijft zoals het is en ‘shit happens’. Maar je kunt ondanks alles bij God een schuilplaats vinden en je geborgen weten. Je kunt van Hem troost en nieuwe hoop ontvangen.

Dit is de manier waarop God meestal met je communiceert. Negen van de tien keer krijg je geen pasklare antwoorden, maar je krijgt wel een arm om je schouders van de Heer die hemel en aarde gemaakt heeft. Hij loopt met je mee door dat dal van diepe duisternis naar een betere toekomst.

Wanneer je dit hebt gevonden, heb je per definitie een succesvol leven. Beter kan het niet worden.

De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets. (Psalm 23)

Comments