Ik geloof dus ik train om de wedloop te winnen

Ik ben hard bezig geweest om een goede christen te worden. Boeken lezen, luisteren naar preken en proberen toe te passen wat je hoort. Ik gedroeg me alsof ik een opleiding deed. Ik moet zeggen, op een gegeven moment zag het er best leuk uit. Ik was redelijk tevreden met mezelf.

Totdat God mij een gewetensvraag stelde: “Hou je van mij?”

Het bleek dat ik niet op een opleiding zat, maar in een relatie. Opleidingen ben ik goed in, relaties niet zo. Bij een opleiding weet je wat er van je verwacht wordt en als je aan de verwachtingen voldoet, dan ben je geslaagd. Bij een relatie werkt dat niet zo. Er zijn basisvaardigheden, waarvan het heel nuttig is dat je ze beheerst, maar er is geen lijstje dat je kunt afvinken, geen standaard waaraan je kunt voldoen. In een relatie gaat het om relatie, om interactie, om voelen, om merken, om zien en om zijn. Het gaat ook om kennen en om begrijpen, maar op hartsniveau, niet op verstandsniveau. Elkaar leren kennen houdt in dat je elkaar voldoende gaat vertrouwen om je open te stellen, waardoor je elkaar beter leert kennen en meer gaat vertrouwen, enz.

God was voor mij als een goede vriend van mijn ouders. Ik kende Hem uit de verhalen, had de biografie gelezen en had grote bewondering voor Hem. Hij had Zijn leven voor mij gegeven, ik kon bij Hem terecht, dus ik deed wat ik dacht dat van mij verlangd werd: een goede christen zijn; bidden, bijbellezen, er zijn voor anderen, dat soort dingen.

Dat was leuk, maar dat was niet waar God in geïnteresseerd was. Hij wilde mijn liefde, niet mijn inzet. Ik kon toch nooit aan zijn standaard voldoen, daarom had Hij al voor mij gedaan wat ik had moeten doen. Hij wilde dat ik Hem leerde kennen, Hem ging vertrouwen, van Hem ging houden, met Hem door het leven gaan, zodat ik de wedloop van het leven zou winnen en Hij mij de ‘onvergankelijke krans’ zou kunnen geven.

De training van een gelovige heeft niet te maken met zo min mogelijk fouten maken, maar Hem te blijven vertrouwen, in Hem te blijven geloven ondanks alles wat je tegenkomt in het leven. Dat kan soms een enorm gevecht zijn en dat is het gevecht dat je iedere keer moet winnen.

Ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop tot een goed einde gebracht, het geloof bewaard.

Comments