Ik denk, dus ik besta – deel 1

‘Ik denk, dus ik besta’, was de conclusie van een filosoof in antwoord op de vraag: ‘hoe kan ik zeker weten dat ik echt besta en niet in een soort Matrix zit’.

Nadenken is een belangrijk thema in de bijbel. Dag en nacht mediteren over de wet zorgt ervoor dat alles wat je onderneemt tot bloei komt, volgens Psalm 1.

De wet overpeinzen is iets heel anders dan (de wet) doen. Wij zijn gefocust op de wet doen, terwijl we beter gefocust zouden kunnen zijn op nadenken over de wet. Het geloof gaat tenslotte niet om wat je doet, maar om wie je bent. De wet is trouwens niet de 10 geboden, maar het is de Joodse naam voor de eerste vijf boeken van de bijbel. Het beschrijft hoe God de mens ziet, wat de mens voor Hem betekent en hoe Hij de geschiedenis beïnvloedt om tot Zijn doel te komen.

Denk eens na als je Genesis leest, of Exodus of Deuteronomium, en zelfs bij Leviticus en Numeri, over wat het laat zien over God. Wat doet God en waarom doet Hij het? Waarom heeft God een giraffe gemaakt bijvoorbeeld? Wat zegt dat over God? Waarom zoveel verschillende soorten offers met zoveel details over de manier waarop ze gebracht moesten worden? Wat zegt dat over God?

“Hebt u nooit gelezen … ” is een vraag die Jezus herhaaldelijk stelt.

Comments