Goede voornemens

De oude kalender is bijna leeg, tijd om te vieren dat we een nieuwe kalender in gebruik kunnen nemen. Het is altijd weer een groots gebeuren waarbij we flessen bubbels opentrekken, vreugde vuren aansteken, en harde knallen produceren om te voorkomen dat vervelende wezens met hun tengels aan onze nieuwe kalenders komen.

Met de resten van de oude kalender in onze handen kijken we terug naar het afgelopen jaar. Er is veel om dankbaar voor te zijn. Hier in Nederland hebben we allemaal een dak boven ons hoofd, soms met een touwtje uit de deur. We hebben genoeg te eten en we kunnen kiezen wat we aantrekken. We lopen niet het risico dat er een bom op ons huis valt, of een groep mensen schietend door de straat rent. We hebben mensen in onze omgeving die ons kennen, die ons verstaan, die ons kunnen helpen als dat nodig is. We kunnen ook dingen doen voor anderen: een praatje maken, een handje helpen, een glimlach geven. En als we dat willen kunnen we naar een bijeenkomst, maakt niet uit van welke religie, politieke stroming, of ideologie.

Met de nieuwe kalender in aantocht gaan we ons voorstellen wat dat nieuwe jaar zou kunnen brengen. Ook al hebben we veel om dankbaar voor te zijn, er is altijd verbetering mogelijk, stilstand is achteruitgang en dit is hét moment om iets te veranderen, want….

En dat ‘want’ is precies waar het vaak mis gaat.

Je wilt iets wat je al heel lang wilt, maar wat je tot nu toe niet gelukt is. Je wilt gezonder leven, afvallen, meer bewegen, stoppen met roken, je wilt minder stress, meer ontspanning, meer tijd voor gezin, familie, vrienden, en op het religieuze vlak wil je misschien meer stille tijd, vaker naar de kerk, de bijbel helemaal doorlezen, enz.

Waarom het dit jaar wel gaat lukken, terwijl de vorige pogingen mislukt zijn, vragen we ons niet echt Saf. Denken we dat het nieuwe jaar ons voldoende kracht geeft? Dat ons doorzettingsvermogen nu ineens wel groot genoeg is?

Zolang het alleen van onze discipline afhangt, zal het hoogstwaarschijnlijk weer niet gaan lukken. Je motivatie, het ‘want’, is essentieel. Het duurt gemiddeld 30 dagen voordat een nieuwe gewoonte is ingeslepen, zegt men. Maar als het niet samengaat met een innerlijke verandering, zit je voor je het weet weer in je oude vertrouwde spoor.

Begin alleen aan goede voornemens als je diep van binnen overtuigd bent van nut en noodzaak. Ben je dat niet, doe jezelf dan een plezier en omarm je manier van leven.

Volgens mij heb je een betere kwaliteit van leven als je ongezond leeft en gelukkig bent dan dat je continu het gevoel hebt dat je tekort schiet, terwijl je probeert een gezond leven te leiden.

Dit geldt helemaal voor godsdienstige voornemens. Dat gevoel van tekort schieten is precies het tegenover gestelde van de acceptatie die je hoort te ervaren. Je kunt niet falen in de relatie met God, alleen groeien. Alle falen heeft Jezus al voor Zijn rekening genomen. Accepteer die acceptatie volledig, ook al heb jij voor je gevoel je godsdienstige leven nog helemaal niet op orde. Misschien is dat wel het beste goede voornemen dat je kunt hebben: accepteren dat je niets hoeft, dat alles is volbracht, dat je daar niets aan hoeft toe te voegen.

Gelukkig en ontspannen 2017!

Comments