Feit of mening?

Alles wat we horen is een mening, geen feit. Alles wat we zien is een perspectief, niet de waarheid. Marcus Aurelius.

Mijn eerste reactie (als christen) is: “tuurlijk niet. We kennen de waarheid, de waarheid is een persoon, Jezus zegt van zichzelf dat Hij de waarheid is. De bijbel staat vol feiten, niet vol meningen. Op die feiten baseren we onze mening. Als je feiten en meningen gaat verwarren, dan zit je voor je het weet op een hellend vlak. Dan is niets meer zeker, en wat heb je dan nog aan je geloof als anker voor je ziel?”

Maar kijk eens naar al die verschillende kerkrichtingen. Ze hebben allemaal een mening over Jezus en allemaal een mening over hoe je bepaalde bijbel gedeelten moet interpreteren. Kijk naar de geschiedenis, kijk naar andere culturen en je ziet nog meer varianten. Is er een ware kerk en heeft de rest het mis? Is er een moederkerk met de zuivere leer en is de rest een beetje afgedwaald?

Zo’n 25 jaar geleden was het geloof voor mij volstrekt duidelijk: schepping in zes dagen, Jezus zoon van God, door geloof behouden, dat soort dingen. Als ik in aanraking kwam met andere kerkelijke richtingen was mijn eerste reactie om ze te beoordelen op hun theologie. Geloofden ze hetzelfde als ik, dan was het goed. Het was veilig. Geen kans om meegenomen te worden door allerlei ‘wind van leer’ en op een dwaalspoor terecht te komen. Geen kans dat ik een vraagtekentje zou moeten zetten bij mijn heilige overtuigingen.

Geloofden ze niet hetzelfde, dan was dat lastig. Je kunt toch niet de bijbel serieus nemen en daar allemaal wat anders uithalen? Aangezien ik ervan overtuigd was dat ik het juiste geloofde, moesten zij het wel mis hebben, met hele welles-nietes discussies als gevolg.

Ondertussen ben ik erachter gekomen dat geloven niet betekent dat je vindt dat bepaalde (heils)feiten waar zijn, maar dat je een relatie hebt met God. Je gelooft in God zoals André Hazes dat bezingt in ‘Zij Gelooft In Mij’. André is voor zijn vrouw misschien niet te volgen, maar zij gelooft in hem, ze gelooft dat het goed gaat komen, dat hij doet wat hij zegt, ze gelooft in wie hij is. Zo kunnen wij ook in God geloven. Je kent Hem (min of meer) en je weet dat, ook al begrijp je er niet veel van, het toch goed gaat komen. Geloven heeft alles te maken met vertrouwen en veel minder met feiten en kennis.

Feiten en kennis zijn behulpzaam om te ontdekken wie God is. Daarom is het zo leuk om mensen uit andere kerkelijke richtingen te spreken. Zij hebben vanuit hun traditie een bepaalde kijk op God, zij kennen misschien een facet dat jij nog niet hebt gezien. Zij hebben misschien in hun eigen leven iets meegemaakt met God, wat jou weer iets kan leren over Hem.

De meningen en perspectieven van anderen kunnen je helpen om jouw kennis van de feiten en de waarheid over God uit te breiden. Ze zijn geen bedreiging voor je geloof, maar een verrijking.

Preachers goal: Avoid the elitist belief that your theology is superior to everyone else’s. Brain Houston op twitter  3 jan 17

(Sprekers streven: vermijdt de elitaire overtuiging dat jouw theologie superieur is aan die van ieder ander)

Comments