De 3 overeenkomsten tussen Captain Jack Sparrow, the Mentalist en God
Laat ik beginnen met een introductie van deze drie personen
Captain Jack Sparrow is een piraat in het Caribisch gebied die vooral uit is op voordeel voor zichzelf, maar die in de 5 films toch over een gouden hart blijkt te beschikken. Zijn vermogen om mensen tegen zich in het harnas te jagen is even groot als zijn inventiviteit om zich weer uit de nesten te werken.
The Mentalist is een Amerikaan die heel veel over iemand kan aflezen uit de kleinste details. Deze gave gebruikt hij zeven seizoenen lang om erachter te komen wie ‘het’ heeft gedaan. Hij is uit op persoonlijke wraak en doet zich voor als ongevoelig, maar ook deze man blijkt een warm kloppend hart te hebben.
God is de enige van de drie die geen verzonnen figuur is. Hij staat bekend als de schepper van hemel en aarde. Hij heeft de mensen zeer lief en beschouwt hen als zijn kinderen. Tegelijkertijd kan Hij ze wel achter het behang plakken, omdat ze elkaar en de schepping kapot maken. Vaak zien mensen alleen de boosheid van God en missen ze zijn goedheid en barmhartigheid.
De eerste overeenkomst: Ze hebben een plan dat je pas achteraf begrijpt.
Jack Sparrow raakt regelmatig in een benarde situatie waaruit hij moet ontsnappen. Gebruikmakend van wat voorhanden is, bluft hij zich een uitweg. Vaak is er een groepje mensen bij hem dat geen geen idee heeft waar hij mee bezig is en hoe dit gaat aflopen. Het enige wat ze kunnen doen is zijn aanwijzingen opvolgen, hem laten doen wat hij doet, – ook al lijkt het niet te gaan werken – en er het beste van hopen. Achteraf blijkt dat hij precies de juiste dingen heeft gedaan en dat de uitkomst boven verwachting is.
The Mentalist wil de dader oppakken, maar wegens gebrek aan bewijs kan dat alleen door de dader te laten bekennen. Daarvoor moet hij, samen met zijn collega’s een val opzetten. Die collega’s weten de helft van de tijd niet waar hij mee bezig is of waar ze zelf voor worden ingezet. Soms zijn ze ronduit kwaad op hem, maar achteraf blijkt altijd weer dat zijn aanpak en hun niet-weten echt nodig waren om het plan te laten slagen.
God wil zijn schepping en de mensen redden van het kwaad dat alles vernietigt. Het eerste deel van het plan was het kwaad verslaan. Dat heeft Hij gedaan op een manier die niemand zag aankomen, ook het kwaad niet. Het tweede deel is herstel van wat kapot is waardoor alles weer zeer goed zal zijn, zoals Hij het gemaakt had in het begin. We weten dat we daar als mensen een rol in spelen, maar we weten niet precies welke rol. En we weten ook niet exact wat Zijn plan is. Als je terugkijkt in je leven, dan zie je vaak wel wonderlijke ‘toevalligheden’ die ervoor gezorgd hebben dat je leven zo is als het nu is. Dingen die je van te voren nooit had bedacht en als je het van te voren had geweten, dan zou je niet hebben geloofd dat het zou werken.
Tweede overeenkomst: Je moet ze vertrouwen voor het beste resultaat
Of je het wilt of niet, als je in de buurt bent van Jack Sparrow of van the Mentalist, maak je deel uit van hun plan. Je kunt erin meegaan of niet, maar als je niet meegaat, dan ben je ook geen deel van de oplossing. Hun plannen zijn behoorlijk onnavolgbaar en voor een groot deel afhankelijk van de omstandigheden, dus niet echt uit te leggen van te voren. Voor degenen die ook willen ontsnappen of ook de dader willen ontmaskeren zit er niets anders op dan deze heren te vertrouwen.
God is alomtegenwoordig, dus iedereen is in zijn buurt en iedereen maakt deel uit van zijn plan, of je dat nu gelooft of niet. Geloof je het wel, dan heb je het voorrecht om te weten dat God alles in zijn hand heeft en dat het goed gaat komen. Je hebt het voorrecht om te zien dat God aan het werk is, in jouw leven en in dat van anderen, maar ook in de geschiedenis. God heeft te maken met de vrije wil van de mens, dus Hij moet werken met wat op dat moment voorhanden is. Vaak als ik God aan het werk zie, begrijp ik daar weinig van. Ik heb meestal wel een bepaald idee van hoe problemen aangepakt kunnen worden, of wat de beste route naar herstel zou zijn, maar God neemt zelden mijn suggesties over. Toch moet ik iedere keer weer toegeven dat zijn plan en zijn aanpak beter waren. Zo heb ik geleerd om te vertrouwen dat Hij weet waar Hij mee bezig is.
Derde overeenkomst: Ze zijn onconventioneel
Jack Sparrow kleurt behoorlijk buiten de lijntjes op alle gebieden. Zijn manier van leven staat recht tegenover wat de bijbel leert dat goed is. Maar doordat hij zich nergens aan stoort, heeft hij ook de vrijheid van denken om met onconventionele oplossingen te komen die zijn tegenstanders verrassen. Daardoor zet hij ze op het verkeerde been en is hij ze te slim af.
The Mentalist heeft lak aan wat ‘men’ ervan vindt. Naar mensen toe is hij heel direct, af en toe grof en soms ronduit onbeschoft of gevoelloos. Maar juist doordat hij buiten de conventionele paden durft te treden, kunnen zijn tegenstanders niet terugvallen op hun standaard verdediging. En als ze eenmaal uit balans zijn, is er nog maar een klein zetje nodig voor het gewenste resultaat.
God is ook onconventioneel. We hebben een verwachtingspatroon van God, waar Hij zelden aan voldoet – tot onze grote frustratie. Waarom geneest Hij niet, waarom maakt Hij geen einde aan de oorlog, waarom laat Hij dit toe, waarom zus en waarom zo. Ook het kwaad had een verwachtingspatroon, maar God heeft hem compleet op het verkeerde been gezet door te sterven en weer op te staan uit de doden. God voldoet waarschijnlijk niet aan het beeld dat jij van hem hebt en dat is heel oncomfortabel. Want zodra je denkt dat je God een beetje snapt, doet Hij weer iets wat je niet had verwacht. Maar juist dat geeft uiteindelijk wel het beste resultaat.